Summering av säsongen från banchefen

2024-09-27

Nu är vi i slutet av september och på upploppet av golfsäsongen. Utanför fönstret regnar det just nu och det börjar mer och mer kännas som höst ute.

För att göra en kort sammanfattning av säsongen kan man börja med det speciella vädret.
På (första) öppningsdagen kom det 15cm snö och vi fick skjuta upp öppningen ytterligare.
Efter den något försenade öppningen har vi haft en mycket bra säsong, med bra spelytor. Vi har fått beröm för våra greener, vilket är jätteroligt.
Inför säsongen bytte vi sand i samtliga bunkrar, något som höjt både spelupplevelsen och det visuella intrycket på banan.
Vi har fått en del regn, vilket är bra, men problemet har varit att allt regn kommit på samma gång, skyfallsliknande regn.
Banan har varit blöt tidvis, men ändå överlag klarat regnet på ett bra sätt.
Söndagen innan golfveckan hade vi en stor sjö framför 15 green och vatten rann bredvid och över breddavlopp lite överallt på banan.
Med en hel del kreativt tänkande lyckades vi ändå genomföra en golfvecka på ett positivt sätt.

I slutet av säsongen drabbades vi tyvärr av en hel del angrepp av stressvampen antraknos. Kopplar angreppen till skyfallen, i kombination med värme och mycket spel.
Vi fick därför ta en del obekväma beslut, som att höja klipphöjden lite grann och minska frekvensen på klippningar.
I höst kommer fokus, för oss jobbar på banan, vara att dränera ett antal områden samt fortsätta att renovera ojämna och dåliga tees.

Nu när vi är i gång med höstgolfen är det extra viktigt att komma ihåg att laga nedslagsmärken.
Vi ser tyvärr väldigt många olagade märken. Ett olagat nedslagsmärke är en plats där svampangrepp gärna tar sin början.
Att laga nedslagsmärken gäller även på korthålsbanan. Där ser vi ibland mer än 25 st olagade nedslagsmärken på en sådan liten green. Dessutom ser vi där även uppslagen torv på greenerna då och då, mycket tråkigt…

Vi påminner om att banstatus är en färskvara denna tid på året. Vi uppdaterar kontinuerligt på vår hemsida och i våra sociala medier.
Besök därför vår hemsida och kolla aktuell banstatus inför spel, då det kan förekomma lokala variationer och förutsättningar för golfklubbarna.
Vid frost är banan stängd och det är personal på plats som ger klartecken för när spel släpps ut. Se särskilt inlägg om frost.

Nu hoppas vi på en fin höst och bra avslutning på säsong 2024.

Peter Irebrink, banchef